آموزش

تاریخچه و راهنمای دقیق دم آوری قهوه با فرنچ پرس

تاریخچه و راهنمای دم آوری قهوه با فرنچ پرس

شما ممکن است آن را با نام های cafetiére، پلانگر یا فرچ پرس بشناسید، اما حقیقت این است که چندین اختراع با اسامی متفاوت و ریشه های مختلف برای این دستگاه دم آوری قهوه محبوب ثبت شده است. یک تاریخچه جالب برای کمک به درک همه مشاجرات پشت ریشه و خاستگاه این دستگاه حسابی کار راه انداز است. درباره تاریخچه و روش دم آوری و نکات مهم دم کردن قهوه با فرنچ پرس در مجله قهوه ست بخوانید.

 

 

تاریخچه فرنچ پرس

 

تاریخچه فرنچ پرس

 

اولین طرح برای این سبک دم کردن قهوه در سال 1852 توسط مایر و دلفورگ ثبت شد. اختراع اولیه درزگیر آب در داخل پارچ یا تنگ فرنچ پرس نداشت، بنابراین اساساً شبیه فرنچ پرس های امروزی نبود. اولین اختراع فرنچ پرس که شبیه آنچه ما امروزه از آن استفاده می کنیم توسط دو ایتالیایی یعنی Attilio Calimani و Giulio Moneta در سال 1929 ثبت شد.

 

آنچه می توان گفت محبوب ترین طرح فرنچ پرس همان است که توسط فردی سوئیسی به نام  فالیرو بوندانینی در سال 1958 ثبت شد. در فرانسه به فرنچ پرس چمبورد می گویند، یعنی نام جایی که در آن تولید شد. محبوبیت Chambord در فرانسه علاوه بر دستگاهی برای آماده کردن قهوه، به خاطر هویت فرانسوی آن بود. بوندانینی بعداً چمبورد را با عنوان “La Cafetiére Classic” به بازار انگلستان عرضه کرد. شرکت معروف دانمارکی Bodum بعدها توزیع کننده Chambord در دانمارک شد و در نهایت حق نام و امتیاز کارخانه Chambord را خرید. علامت تجاری “La Cafetiére” در دست صاحبان اصلی باقی ماند. این در حالی بود که اختلافات حقوقی باعث شد تا Bodum و La Cafetiére برای کنترل بازارهای خارج از اروپا در مورد طرح های ثبت شده ی جدید نگران باشند.

 

بنابراین فرنچ پرس اساساً ایتالیایی است یا فرانسوی؟ تصمیم گیری را به عهده شما می گذارم، اما من به آن فرنچ پرس می گویم. تصمیم گیری در مورد منشاء و خاستگاه فرنچ پرس به عنوان یک وسیله دم آوری قهوه پیچیده است، اما در واقع  cafetiére  یکی از ساده ترین روش ها برای تهیه قهوه است و اگر درست از آن استفاده کنید در نهایت یک فنجان قهوه عالی خواهید داشت.

 

 

از یک فرنچ پرس چه انتظاری دارید؟

 

فرنچ پرس یک دستگاه دم آوری کامل با فیلتر فلزی است. این امر به ویژه یک نکته را تضمین می کند، یک قهوه دم کرده با قوام و تن واری پرتر داریم و علاوه بر این به دلیل باقی ماندن چربی ها در فنجان نهایی و همچنین ذرات کمتر قهوه بافت یا texture  افزایش می یابد.  یک هشدار جدی به کسانی که حس دهانی (Mouthfeel) شن‌مانند و یا خاکی را دوست ندارند؛ قهوه دم آوری شده با فرنچ پرس برای شما قهوه ی مناسبی نیست. توانایی کنترل تمامی متغیرها در فرنچ پرس مانند دمای آب، اندازه‌ آسیاب و زمان دم‌ آوری به شما اجازه می‌ دهد تا روش‌های دم آوری مطابق با سلیقه هر فرد انجام شود. مهم ‌ترین نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که اگر شما در مراحل دم آوری قهوه درست عمل کنید می‌ توانید از هر قهوه ‌ای که دم می‌ کنید، توقع یک نوشیدنی لذت ‌بخش با عطرها و طعم ‌های مختلف را داشته باشید.

 

 

بیشتر بخوانید: 22 نکته طلایی از زبان باریستاها برای درست کردن قهوه با فرنچ پرس

 

 

چطور مثل یک حرفه ای با فرنچ پرس قهوه دم کنیم

 

چطور مثل یک حرفه ای با فرنچ پرس قهوه دم کنیم

 

برخی از متغیرهای مهم وجود دارد که باید قبل از تهیه قهوه با فرنچ پرس آن ها را در نظر بگیرید.

 

1.اندازه آسیاب قهوه

 

قبل از این که جلوتر برویم، بسیار مهم است که دانه قهوه را با یک آسیاب‌ با کیفیت آسیاب کنید نه با یک آسیاب تیغه ‌ای یا صرفا پودرکن. فرنچ‌ پرس به شدت قابلیت این را دارد تا عصاره‌گیری بیش از حد (Over Extraction) قهوه را انجام دهد. پس اندازه‌ درست آسیاب قهوه برای فرنچ پرس چیست؟ آسیاب قهوه برای فرنچ پرس باید کمی درشت و شن مانند باشند. اگر اندازه‌ آسیاب خیلی ریز باشد، عصاره گیری قهوه بسیار سریع انجام می شود. این مسئله در بقیه روش های دم آوری که قهوه در آن‌ها به طور کامل غوطه‌ور می ‌شود، مشکلی ایجاد نمی ‌کند. اما در فرنچ پرس که فیلتر توری فلزی دارد باعث می‌شود تا دانه ‌های ریز قهوه از آن عبور کند و در فنجان قهوه شما پر از ذرات خرده شده قهوه باشد.

 

 

2. نسبت قهوه با آب یا brew ratio

 

نسبت دم کردن با فرنچ پرس یک فرمول ساده است، گرم آب تقسیم بر گرم قهوه ای که قرار است استفاده کنید. نسبت معمول 1:15 است، یعنی 15 گرم قهوه آسیاب شده در هر 225 گرم آب. با این نسبت شروع کنید و سپس با افزودن قهوه بیشتر یا استفاده از آب کمتر تنظیم کنید تا به بهترین نسبت قهوه با آب مطابق سلیقه خود برسید.

 

 

بخوانید: چطور با فرنچ پرس قهوه دمی بهتر و خوشمزه‌تری داشته باشیم

 

 

3. دمای آب

 

دمای آب متغیر دیگری است که بنا بر ذائقه افراد تغییر می کند. اما برای شروع اجازه دهید آب به مدت 45 ثانیه پس از جوشاندن استراحت کند تا به دمای تقریبی دمای  90 – 92 درجه سانتیگراد  برسد. اگر می خواهید این متغیر را با دقت بیشتری کنترل کنید، بهتر است یک کتری که دمای آن قابل تنظیم است، تهیه کنید.

 

 

4. زمان دم آوری

 

زمان دم آوری قهوه با فرنچ پرس از 3 تا 5 دقیقه متغیر است. برای رست های تیره تر، 5 دقیقه ممکن است زمان زیادی باشد. برای یک رست ملایم و سبک، 3 دقیقه می تواند خیلی کوتاه باشد. یک مدت زمان دم 4 دقیقه ای یک نقطه شروع امن است.

 

 

5. فرآیند دم آوری

 

قهوه آسیاب شده خود را به پارچ یا همان تنگ فرنچ پرس که از قبل گرم شده اضافه کنید. در مرحله بعد، آب را به آرامی به آن اضافه کنید و مطمئن شوید که تمام ذرات قهوه با آب خیس شده اند. دو برابر گرم آب به عنوان قهوه برای blooming   (به عنوان مثال به ازای 15 گرم قهوه، 30 گرم آب) اضافه کنید.

برای ۳۰ ثانیه، آن را به حال خود رها کنید. سپس بقیه‌ آب را بریزید و دریچه را درون پلانگر قرار دهید اما باز هم در این مرحله آن را پرس نکنید. اجازه دهید تا ۴ دقیقه در همین حالت بماند سپس فیلتر آن را با دقت و به آرامی فشار دهید و فرو ببرید و در اصطلاح آن را پرس کنید. قهوه را در فنجان بریزید تا قهوه‌ های باقی‌ مانده در ته ظرف  وارد فنجان شما نشود.

 

 

نکات دم آوری قهوه با فرنچ پرس

 

  • اگر فشار دادن فیلترفلزی به پایین به سختی صورت می گیرد، این بدان معناست که اندازه آسیاب قهوه بسیار ریز است. اگر فیلتر فلزی خیلی راحت پرس می‌شود و مقاومت کمی دارد، یعنی اندازه‌ آسیاب قهوه شما خیلی درشت است.

 

  • قهوه دم آوری شده با فرنچ پرس را بلافاصله پس از دم آوری سرو کنید زیرا در غیر این صورت طعم آن تلخ می شود. اگر نمی خواهید آن را در همان لحظه بنوشید قهوه را در ظرف دیگری غیر از فرنچ پرس بریزید.

 

  • مطمئن شوید که فرنچ پرس شما کاملا تمیز است زیرا رسوبات قدیمی قهوه که در فیلترها گیر کرده اند به قهوه تازه شما رحم نمی کنند. اکثر فیلترها را می توان برای تمیز کردن از دستگاه جدا کرد.

 

 

بیشتر بخوانید: روش های تمیز کردن انواع دستگاه قهوه ساز

 

 

  • اگر نتیجه قهوه دم آوری شده با فرنچ پرس شما را راضی نمی کند، با همه ی متغیرها بازی کنید! تهیه قهوه باید سرگرم کننده و تجربی باشد. بهترین فنجان قهوه آن است که دوست دارید؛ من شما را تشویق می کنم که آن را پیدا کنید.

 

 

منبع: perfectdailygrind

۲ نظر در مورد “تاریخچه و راهنمای دقیق دم آوری قهوه با فرنچ پرس

  1. donehoan گفت:

    سلام و احترام
    یک سوالی دارم …
    من این مقاله عالی را خواندم یوتیوب را گشتم و دیدم به سایت های دیگه ایرانی و خارجی هم سر زدم
    فهمیدم عربیکا ذاتا اسیدیتی بیشتری نسبت به ربوستا دارد فهمیدم یک باریستای خوب کسی است که فرایندی را انتخاب کند که بدون افزودن شکر و شربت قهوه شیرین تری دم کند یا تهیه کند
    امدم نسبت های استاندارد میزان آب و قهوه ۱۷ به ۱ را محاسبه و رعایت کردم امدم آب ۹۳ درجه آماده کردم به جای آب کاملا جوش امدم اول قهوه را به اصطلاح شکفته کردم و بعد ۴ دقیقه دم کردم آمدم کف روی فرنچ پرس را بعد از ۴ دقیقه گرفتم امدم پرس کردم و کمی صبر کردم آمدم فنجان ها رو گرم کردم تا تغییر حرارتی نداشته باشم و و و
    ولی آخرش هم قهوه من ته طعم ترشی را داشت
    می خوام بدونم شما هم اگر با فرنچ پرس قهوه درست کنید نهایتا کمی ترشی را احساس می کنید ؟
    ( قهوه من بلک اند وایت هست ) ولی با ۵۰ – ۵۰ عربیکا – ربوستا هم تست کردم D:
    یک فوت کوزه گری به من میگید یا باید چند سالی تجربه کنم ؟

    1. مدیریت قهوه ست گفت:

      سلام . عربیکا به طور کلی اسیدیته بیشتری در فنجان ایجاد می کند و بسته به خاستگاه و کیفیت دانه می تواند پیچیدگی زیاد یا کمی داشته باشد . حتی در ترکیب با روبوستا کماکان می توان از اسیدیته خوشایند لذت برد. برای فرنچ پرس پیشنهاد میکنیم قهوه اتیئپی سیداما را ه در رذه پرمیئم است حتما تست کنین . بسیار متوازن و خوشایند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *