سوال رایجی که اکثر والدین را نگران کرده این است که مصرف چه مقدار کافئین برای کودکان بی خطر است؟ متاسفانه تحقیقات کافی برای تعیین مقدار دقیق کافئین وجود ندارد، اما اگر این سوال را از متخصصین اطفال بپرسید، پاسخ می دهند که کودکان اصلا نباید کافئین مصرف کنند.
البته مصرف نوشابه، قهوه، چای سیاه و سبز، نوشیدنی های انرژی زا، شکلات، غذاهای حاوی شکلات و/یا قهوه که حاوی پرمصرف ترین محرک در جهان یعنی قهوه است برای بزرگسالان اشکالی ندارد. با اینحال، شکر موجود در این نوشیدنی ها، موجب می شود که برای کودکان مضر تشخیص داده شوند.
در مجموع، نمی توان نقش کافئین را در سلامتی کودکان نادیده گرفت. دکتر دیوید بوخهولز، متخصص اطفال کلمبیا، میگوید: “غذاها و نوشیدنیهای حاوی کافئین میتوانند اثراتی بر بدن و ذهن کودکانتان داشته باشند و در آنچه کودکان برای رشد نیاز دارند، تداخل ایجاد کنند.”
شایع ترین علائمی که بوخهولتز و همکارانش از والدین می شنوند، عبارتند از:
- مشکل در به خواب رفتن کودک،
- خواب ماندن و بیدار نشدن به موقع هنگام صبح
- عدم تمرکز در کارهای روزمره
با این حال، تحقیقات معدود انجام گرفته نشان داده حتی وقتی تعداد بیشتری از کودکان، کافئین را به رژیم غذایی خود اضافه می کنند، علائمی که والدین در رفتار کودکان مشاهده می کردند، تغییر چندانی نمی کند. بوخهولتز می گوید که تاثیر اصلی کافئین بهبود تمرکز است که می تواند برای ورزشکاران و دانش آموزان مفید باشد. در عین حال، اختلال در خواب می تواند تمرکز آنها را کاهش دهد.
کافئین چیست؟
کافئین ترکیبی است که به طور طبیعی در برخی گیاهان یافت می شود و به غذا، نوشیدنی ها و مکمل ها اضافه می شود و روی تحریک مغز موثر است.
بوخهولتز به والدین توصیه می کند که با انتخاب غذاها و نوشیدنی های بدون کافئین در هنگام صرف وعده های غذایی الگوی مناسبی برای فرزندان خود باشند. مدارس نیز باید با انتخاب غذاهای سالم و بدون کافئین، سلامت کودکان را حفظ کنند.
بچه ها چقدر کافئین می توانند مصرف کنند؟
بوخهولز می گوید: «هیچ مقدار دقیقی در خصوص مصرف کافئین برای کودکان زیر 11 سال تعیین نشده است. طبق گفته FDA، برای بزرگسالان سالم، 400 میلی گرم در روز مقداری است که به طور کلی با اثرات خطرناک و منفی مرتبط نیست، اگرچه بسیاری از افراد معتقدند میزان مصرف کافئین باید کمتر از این مقدار باشد. تا زمانی که مقدار دقیق کافئین مشخص نشود، بهتر است در سنین بین 12 تا 17 سالگی کمتر از 100 میلی گرم کافئین در روز مصرف شود.
اگر کودکان یا نوجوانان کافئین مصرف می کنند، والدین باید مراقب بروز عوارض جانبی در آنها باشند و در صورت مشاهده هرگونه علائم مرتبط با مصرف کافئین، مقدار آن را تا حدی که عوارض جانبی ایجاد نمی کند، کاهش دهند.
محرک روانی چیست؟
محرک روانی ماده ای است با خواص تقویت کنندگی که مغز را تحریک می کند. محرک های روانی مانند کافئین باعث افزایش فعالیت در سیستم عصبی بدن می شود.
100 میلی گرم کافئین چقدر است؟
میزان کافئین در هر نوشیدنی متفاوت است. اما به طور معمول یک فنجان از هر نوشیدنی، مقدار کافئینی که در ادامه مطرح می کنیم را دارد:
- قهوه: حدود 100 میلی گرم کافئین
- چای سیاه: حدود 50 میلی گرم کافئین
- آب جو: حدود 25 میلی گرم کافئین
- نوشیدنی های انرژی زا مانند Red Bull و Monster: 40 تا 250 میلی گرم کافئین و قند بالا
چرا کافئین برای کودکان مضر است؟
بچهها، بهویژه زمانی که هنوز در حال رشد هستند، باید طبق یک برنامه منظم به خواب بروند و بیدار شوند تا به خوبی رشد کنند. آنها همچنین به وعدههای غذایی سالم، منظم و برنامهریزیشده، فرصتهایی برای بازی و تعامل با سایر کودکان و بزرگسالان، و فرصتهایی برای رشد و یادگیری و کسب مهارتهای جدید نیاز دارند.
مصرف کافئین نه تنها در رشد منظم (کسب مهارتها، سلامت عاطفی و اجتماعی و غیره) اختلال ایجاد میکند، بلکه باعث ایجاد عوارض جانبی میشود که ممکن است در صورت ابتلای کودک به بیماریهای زمینهای مانند فشار خون بالا، بیماری مزمن کلیه، یا اختلالات عصبی، عواقب طولانیمدتی داشته باشد.
در یک جمله می توان گفت، کافئین ارزش غذایی ندارد اما عوارض جانبی زیادی دارد که بر سلامتی کودکان تأثیر منفی میگذارد.
تاثیر کافئین بر کودکان
Buchholz می گوید: «کودکان جثه کوچکتری نسبت به بزرگسالان دارند و کافئین بسیار کمتری می تواند اثرات نامطلوبی بر بدن آنها داشته باشد. اثرات کوتاهمدت میتواند موجب شود یک روز در مدرسه رفتار غیرعادی داشته باشند، اما در بلند مدت میتواند باعث اختلال در روابط مهم و در وضعیت حاد، تجدید شدن در مدرسه شود.»
عوارض کوتاه مدت کافئین
- اضطراب
- کم آبی بدن
- اسهال
- تپش قلب
- فشار خون بالا
- افزایش ضربان قلب
- بی خوابی
- عصبانیت
- حالت تهوع
- بی قراری
عوارض طولانی مدت کافئین
استفاده طولانی مدت از کافئین می تواند منجر به اعتیاد به کافئین و عدم توانایی در ترک آن شود. در نتیجه کودک به سختی می تواند مصرف کافئین را متوقف کرده یا کاهش دهد. سردرد و بی قراری از علائم شایع عدم مصرف کافئین در صورت اعتیاد به آن هستند.
تاثیر مصرف کافئین و شکر روی کودکان
جالب است بدانید که مصرف کافئین همراه با شکر برای بچه ها بدتر از خود کافئین است.
نوشیدنی های کافئین دار حاوی شکر، خامه و شکلات می توانند اشتهای کودک را برای خوردن غذاها و نوشیدنی های سالم محدود کنند، باعث ایجاد پوسیدگی دندان شوند، چاقی را افزایش دهند و تمام عوارض جانبی مرتبط با کافئین را نیز داشته باشند.
تاثیر مصرف نوشابه های انرژی زا روی کودکان
انجمن اطفال آمریکا به صراحت می گوید: نوشیدنی های انرژی زای حاوی محرک اصلا نباید در رژیم غذایی کودکان و نوجوانان قرار بگیرند. هیچ یک از کودکان و نوجوانان، به خصوص از بدو تولد تا 17 سال، نباید نوشیدنی انرژی زا مصرف کند.
Buchholz می گوید: «در سال های اخیر، نوجوانان به جای مصرف نوشیدنی های حاوی کافئین به مصرف قهوه و نوشیدنی های انرژی زا روی آورده اند. اما نوشیدنی های انرژی زا علیرغم استفاده رایج در بین نوجوانان خطرناک هستند.
بزرگترین مشکل نوشیدنی های انرژی زا این است که حجم استاندارد آنها، 16 اونس یا معادل دو فنجان است که میزان کافئین مصرفی در هر وعده را دو برابر میکند (به طور کلی 85 میلیگرم در هر 8 اونس). از طرفی میزان کافئین موجود در آنها بسیار بیشتر از حداکثر مقدار کافئین مجاز طی یک روز برای نوجوانان است که خطر عوارض جانبی را افزایش میدهد و همچنین وجود مقادیر زیاد شکر، احتمال چاقی آنها را افزایش می دهد.
https://www.cuimc.columbia.edu/news/caffeine-and-kids