اخبار و مقالات, قهوه

قیمت قهوه در چنگال بحران‌های جهانی

افزایش تاریخی قیمت قهوه

اگر این روزها به دنبال خرید قهوه بوده‌اید، احتمالاً متوجه افزایش چشمگیر قیمت‌ها شده‌اید. قیمت معاملات آتی قهوه در بازارهای جهانی به بالاترین سطح خود در چند سال اخیر رسیده و کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که این روند افزایشی در کوتاه‌مدت ادامه داشته باشد. این افزایش قیمت به دلیل کاهش تولید جهانی، شرایط نامساعد آب‌وهوایی و کاهش موجودی انبارها رخ داده است. در ادامه این شرایط را بررسی می‌کنیم.

رکوردشکنی قیمت قهوه

قیمت جهانی قهوه در سال‌های اخیر به دلیل کمبود عرضه و افزایش تقاضا به رکوردهای جدیدی رسیده است. عواملی مانند شرایط آب‌وهوایی نامساعد، کاهش تولید در کشورهای بزرگ تولیدکننده و نقش سرمایه‌گذاران و دلالان در بازار، از مهم‌ترین دلایل این افزایش قیمت هستند. در سال‌های ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵، قیمت قهوه در بازارهای نیویورک و لندن، همراه با قیمت کاکائو و تخم‌مرغ در آمریکا، به بالاترین حد خود رسیده است. این افزایش قیمت به دلیل کمبود جهانی عرضه رخ داده و به نظر نمی‌رسد که در کوتاه‌مدت کاهش یابد.

اواخر ژانویه سال جاری در بورس نیویورک، قیمت قهوه عربیکا رکوردهای پی‌درپی ثبت کرد و در ۵ فوریه برای اولین بار به بالای ۴ دلار برای هر پوند رسید. این افزایش نسبت به ابتدای سال ۲۵٪ رشد داشته و در کل سال ۲۰۲۴ ۷۰٪ افزایش قیمت را تجربه کرده است. در بورس لندن هم قیمت قهوه روبوستا در اواخر ژانویه رکورد جدیدی ثبت کرده، اما بعد کمی کاهش یافته است.

دلایل بالارفتن قیمت قهوه

1. تغییر شرایط آب و هوایی

قهوه در بیش از 70 تا کشور دنیا کشت می‌شود و کشور برزیل، بزرگ‌ترین تولیدکننده قهوه در جهان است. افزایش دما، خشکسالی‌های مداوم و بارش‌های نامنظم باعث بازدهی مزارع قهوه در کشورهای تولیدکننده را تحت تاثیر قرار داده است.

برزیل به عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده عربیکا با بدترین خشکسالی چند دهه اخیر مواجه شد و بعد از آن هم بارش‌های نامنظم، رطوبت خاک را پایین نگه داشته است. این یعنی تولید کمتر و قیمت بالاتر. ویتنام نیز که بزرگ‌ترین تولیدکننده روبوستا محسوب می‌شود با خشکسالی طولانی و سپس باران‌های شدید روبه‌رو شد و همین موضوع باعث شده که برداشت محصول با تأخیر و کاهش مواجه شود. این شرایط نامساعد آب‌وهوایی باعث شده که حدس و گمان‌ها بر سر کاهش میزان تولید قهوه عربیکا در سال ۲۰۲۵، شدت یابد.

سازمان تأمین مواد غذایی برزیل (Conab) در اولین برآورد برای سال ۲۰۲۵، پیش‌بینی کرده است که تولید قهوه در این کشور ۵۱.۸ میلیون کیسه خواهد بود که نسبت به سال گذشته ۴.۴٪ کاهش دارد.

2. کاهش ذخایر و صادرات کمتر

بر اساس گزارش Comexim، یکی از بزرگ‌ترین صادرکنندگان قهوه برزیل، پیش‌بینی شده که تولید قهوه برزیل در سال ۲۰۲۵، ۶۳.۲ میلیون کیسه خواهد بود که ۱.۸٪ کاهش نسبت به سال قبل دارد.  این شرکت تولید عربیکا را ۳۹.۹ میلیون کیسه پیش‌بینی کرده که ۱۲٪ کمتر از ۲۰۲۴ است. از دید این شرکت روبوستا با افزایش 24درصدی نسبت به سال قبل حدودا ۲۳.۳ میلیون کیسه تولید خواهد شد.

با ادامه نگرانی‌ها درباره اختلالات عرضه و کاهش ذخایر، بازار قهوه همچنان پرنوسان خواهد بود و قیمت‌ها روند صعودی خود را طی می کنند.

تاثیر کاهش ذخایر و صادرات روی قیمت قهوه

تاثیر کاهش ذخایر و صادرات روی قیمت قهوه

3. افزایش هزینه‌های تولید و حمل‌ونقل

حملات در دریای سرخ باعث اختلال در مسیرهای تجاری و افزایش هزینه‌های حمل‌ونقل شده که بر قیمت نهایی قهوه تأثیر گذاشته است.از طرفی نیز افزایش هزینه‌های تولید، از جمله کود، سموم دفع آفات، و نیروی کار نیز موجب بالا رفتن قیمت قهوه شده است.

4. افزایش تقاضا در مقابل کاهش عرضه

مصرف قهوه در جهان همچنان رو به افزایش است و این موضوع به افزایش تقاضا دامن زده است. در کشورهایی مانند چین مردم بیشتری به نوشیدن قهوه روی آورده‌اند؛ اما تولیدکنندگان اصلی توان پاسخ‌گویی به این تقاضا را ندارند. عدم تعادل میان عرضه و تقاضا، یکی از عوامل اصلی افزایش قیمت قهوه محسوب می‌شود.

تأثیر افزایش قیمت بر بازار و مصرف‌کنندگان

تأثیر افزایش قیمت بر بازار و مصرف‌کنندگان

پیامدهای افزایش قیمت قهوه

وزارت کشاورزی آمریکا پیش‌بینی کرده که تولید قهوه برزیل در سال ۲۰۲۴-۲۵ حدود ۶۶.۴ میلیون کیسه ۶۰ کیلوگرمی باشد، که نسبت به سال گذشته تغییر زیادی نکرده است. این یعنی مشکل کمبود عرضه همچنان ادامه دارد. با افزایش قیمت قهوه در بازار جهانی، قیمت محصولاتی مانند کپسول‌های نسپرسو، دانه‌های قهوه بسته‌بندی شده و قهوه‌های فوری نیز افزایش پیدا خواهد کرد. در همین راستا، شرکت‌هایی مانند نستله اعلام کرده‌اند که قیمت محصولات خود، از جمله کپسول‌های نسپرسو، را باز هم افزایش خواهند داد.

با وجود افزایش قیمت‌ها، تولیدکنندگان قهوه ممکن است برای جبران خسارات خود مجبور به افزایش قیمت‌های تولیدی و عرضه قهوه شوند. این افزایش قیمت‌ها در نهایت به مصرف‌کنندگان منتقل می‌شود. علاوه بر این، کمبود عرضه ممکن است باعث کاهش تنوع محصولات در بازار قهوه شود.

اگرچه افزایش قیمت قهوه به ضرر مصرف‌کنندگان است؛ اما این شرایط فرصتی برای روستری‌ها و تولیدکنندگان محلی به شمار می‌رود و ممکن است عده زیادی از مصرف‌کنندگان به خرید از فروشگاه‌های محلی روی آورند.

خرید هوشمندانه قهوه در شرایط گرانی

اگر مصرف بالایی دارید، خرید بسته‌های بزرگ‌تر قهوه می‌تواند به کاهش هزینه‌ی هر کیلو کمک کند. همچنین ترکیب دانه‌های روبوستا با عربیکا می‌تواند گزینه‌ای اقتصادی‌ به‌نظر برسد.

قهوه تازه‌رست شده کیفیت بالاتری دارد، پس به دنبال رستری‌هایی باشید که تازه‌ترین محصولات را ارائه می‌دهند.

آینده قیمت قهوه چه خواهد شد؟

تقاضای جهانی رو به افزایش است، اما تولید نمی‌تواند با این سرعت رشد کند؛ زیرا تولید قهوه به‌شدت تحت تاثیر شرایط آب‌وهوایی و تغییرات اقلیمی است. از طرفی نیز مشکلات حمل‌ونقل به گران‌تر شدن قهوه بیشتر دامن زده است. این شرایط همچنین فرصت‌هایی برای تولیدکنندگان و روستری‌های محلی فراهم می‌آورد تا با ارائه محصولات با کیفیت، پاسخگوی نیازهای بازار باشند.

اگر شما هم به دنبال راهکارهایی برای مقابله با افزایش قیمت قهوه هستید، پیشنهاد می‌کنیم که از فروشگاه‌های محلی و برندهای ایرانی مانند ست کافه خرید کنید و تجربه‌ای نو از قهوه‌های باکیفیت داشته باشید. اگر سوالی دارید یا می‌خواهید در مورد محصولات قهوه بیشتر بدانید، حتماً با ما تماس بگیرید یا در بخش نظرات سوالات خود را مطرح کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *